До школи пішки або на велосипеді, щоб краще навчатися!

Нове дослідження показує, що фізична активність по дорозі до школи є чудовим тонізувальним засобом для дитини на початку навчального дня.


Немає нічого нового в тому, що рух змушує наш мозок — і мозок наших дітей — працювати краще. Ряд досліджень показав, що шкільна фізична активність здібна, наприклад, покращити успішність у класі. Але така активність не обов'язково має бути лише на вихідних чи на перерві. Насправді, нещодавнє масштабне дослідження, проведене вченими з Фінляндії, може змінити погляд на те, як спосіб, в який наші діти добираються до класу, може покращити їхні розумові здібності.


Нове дослідження показало, що підлітки, які ходять до школи пішки або їздять на велосипеді, позитивніше сприймають школу, мають підвищені шанси на високу академічну успішність й краще засвоюють те, що прочитали.


Фінський досвід


Дослідники зібрали дані понад 34 000 фінських підлітків, які становлять майже половину учнів восьмого та дев'ятого класів Фінляндії, за допомогою добровільного анонімного анкетування, яке була частиною більш масштабного дослідження «Зміцнення шкільного здоров'я».


З усіх опитаних учасників 54% повідомили, що ходять пішки або їздять на велосипеді до школи принаймні 10 хвилин щодня. Хлопчики частіше, ніж дівчатка, ходили до школи пішки або їздили на велосипеді, незалежно від соціально-економічного статусу родини.


«Результати щодо активного подорожування до школи були особливо інтригуючими, оскільки дослідники все більше цікавляться користю для здоров'я від ходьби та їзди на велосипеді, пов'язаної з подорожами. Фізична активність перед школою може, наприклад, підвищити концентрацію в класі, як показують наші спостереження», — сказав Юсо Юссіла, докторант Університету Східної Фінляндії.


При цьому активні способи подорожі до школи поступилися ступенем впливу перед фізичною активністю дітей у вільний час та заняттями командними видами спорту.


Наприклад у Рекомендаціях щодо фізичної активності для американців радять, щоб діти та підлітки віком від 6 до 17 років мали 60 або більше хвилин помірної та інтенсивної фізичної активності щодня.


«Не було жодних сюрпризів щодо тісного зв'язку між фізичною активністю у вільний час та показниками академічних досягнень», — сказав Юссіла. «Фізична активність у вільний час, як правило, більш інтенсивна, ніж активна подорож до школи, що призводить до збільшення нейротрофічного фактора мозку в нашому кровообігу і, таким чином, до покращення когнітивних функцій».


Автор: Крістіан Дешил, fatherly.com

Залиште перший коментар